O projektu Iz mnogih dežel

O projektu Iz mnogih dežel

Osrednja dogodka v okviru 120. obletnice rojstva Louisa Adamiča sta se odvila 22. marca letos: konferenca Iz mnogih dežel v Atriju ZRC in otvoritev razstave o Adamičevem delu v NUK-u.

Konferenčni prispevki bodo izšli v tematski številki revije Borec pri Založbi Sophia. Konec leta 2018 bomo projekt sklenili s prvim prevodom Adamičeve knjige From Many Lands, za katero je pisatelj leta 1940 prejel Anisfieldovo nagrado za najpomembnejše delo, ki govori o etničnih odnosih v modernem svetu. Knjiga bo prav tako izšla pri Založbi Sophia, v zbirki Previharimo viharje ter ob podpori Javne agencije za knjigo, prevedla jo bo Mojca Dobnikar.

Razstava o Adamičevem delu je predstavljena na spletni strani NUK-a http://www.nuk.uni-lj.si/aktualno/razstave/2018/iz-mnogih-dezel.

Projekt Iz mnogih dežel se je začel že v letu 2017 z likovnim natečajem, k sodelovanju smo povabili otroke in mladino. Njihove ilustracije na tematike dveh Adamičevih zgodb, Ko je hišni zvonec zazvonil in Silvestrovo v New Yorku, bodo razstavljene v Atriju ZRC v času konference in bodo na ogled do 12. aprila 2018. Na natečaju je sodelovalo 130 otrok iz 7 držav. Poleg ilustracij so šestletni otroci podali tudi razlage pojmov, kot so priseljenec, domovina, solidarnost … Gre za besede, ki jih danes pogosto slišimo v javnih razpravah in so hkrati predmet Adamičevega dela. Ta dela so bila prvič razstavljena 4. decembra 2017 v Mestni knjižnici Grosuplje, kjer so na ogled vse do konference v Atriju ZRC 22. marca, kasneje pa tudi na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vse ilustracije in razlage besed so zbrane in objavljene v spremnem katalogu.

Organizatorji konference in razstave: Združenje Slovenska izseljenska matica, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije pri ZRC SAZU, Založba Sophia, Narodna in univerzitetna knjižnica, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Grosuplje, Občina Grosuplje, Mestna knjižnica Grosuplje, Literarna skupina Lu-is. Podporniki: Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za kulturo RS, Veleposlaništvo Združenih držav Amerike.