Priporočamo

Emir Šaković, Turist v težavah, roman
Avtobiografsko in obenem avtofikcijsko delo o potovanju bosanskega pisatelja na Finsko je prvoosebni roman o povojni Bosni in življenjskem položaju marginaliziranega intelektualca iz uničene domovine.

Joseph Andras, Rane naših bratov, roman
Knjiga odločitev, v osnovi biografska. V izostrenih sekvencah obravnava odločitev protagonista, francoskega Alžirca Fernanda Ivetona (1926–1957), da se dejavno vključi v alžirski osvobodilni boj. Joseph Andras (1984) je bil za roman Rane naših bratov nagrajen s prestižno Goncourtovo nagrado za najboljši knjižni prvenec leta 2016.

Sibylle Berg: Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha, roman
Zakaj je iskanje sreče v poznem kapitalizmu za crknit smešno in kaj pomeni v tem romanu sintagma crkniti od smeha? Kajti nihče od protagonistk in protagonistov romana se v resnici ne smeje in avtoričin ostri humor brez vseh dimnih bombic nikakor ni vzvišeno cinično posmehovanje nad življenjsko bedo svojih likov. Nasprotno, smejemo se bralci, in to s cmokom v grlu in trebuhu, ker uživamo ob avtoričinem pisanju, vendar do bizarnosti prignane življenjske situacije niso smešne, njihov iztek je edino smrt.